Reading Time: 3 minutes

Sommartider betyder full fart med både odlingar och husrenovering här på Kråkvilan. Därför har brödbakandet skalats ner till ett minimum, i princip mest till brödprenumeranter*, men de mumsiga surdegsbröden återvänder när hösten börjar närmar sig. Håll utkik på våra sociala medier.

Förutom att vi håller på och renoverar vårt bostadshus så händer det även annat här på gården.

Det som har tagit upp en stor del av sommaren är en kurs i att bli yogainstruktör. Så kul! Vi går båda vid Somaya Academy vid Wasa Yoga Center och har främst riktat in oss på hatha yoga och yin yoga. Våra diplom får vi (förhoppningsvis) i början av augusti och efter det vill vi gärna komma igång med yogandet så fort som möjligt. Håll koll här på hemsidan och på våra sociala medier om vad som händer och när vi börjar dra lektioner.

Odlingslandet har fått ett till kvarter där det växer potatis och kål i upphöjda odlingsbäddar. Men en liten 9-månader gammal filur i huset, så har inte tiden riktigt räckt till att slutföra det projektet helt, men 8 av 10 rader är fixade. Det är på god väg!

Ett växthus har tagit form vid gavel av ena uthuset, för att förankra det bättre än det förra som blåste bort i förra sommarens stormvidar. I växthuset växer tomat, gurka, paprika, majs, vattenmelon och physalis. Senare kommer växthuset att få förlänga odlingssäsongen med sallater och liknande en bit in på hösten.

Köksträdgården har expanderat med nya odlingsytor som är inramade av gamla taktegel. Där växter spenat, mangold, frilandgurka, broccoli, sallat, anisisop, ringblomma och tagetes, utöver örtspiralen i mitten.

Norra delen av köksträdgården som tyvärr lidit av torkan och växthuset i bakgrunden.
De fasta odlingsbäddarna som huserade mest kål förra året, men i år har vitlök, bönor, morot, betor och frilandsgruka.

Vilda växter såsom älgört (älggräs) och mjölkört (rallarros) har blommat så vackert och jag har plockat blommor för att torka till te. Nässlorna kommer upp igen och igen när vi slår ner dem här och där, så det plockar vi kontinuerligt vid behov till olika maträtter såsom pesto eller nässelplättar. Passa på att fylla skafferiet med blommor och blad från vilda växter nu i högsommartider, så man har när höstens rusk kommer.

Det som fått vänta ett år till är hönsen och bina, som vi ännu inte har bostäder eller tid åt ännu i år. Men vi tar lite i taget i den takt vi hinner med. Man kan inte ta allt på en gång. Det måste vara hållbart även när det kommer till vår tid- och resursförbrukning.

*brödprenumerant kan man bli och få fräskt surdegsbröd varje vecka eller varannan vecka eller enligt överenskommelse. Det kostar 15€ / 4 st och i första hand gäller avhämtning från gården om det inte blir andra överenskommelser, såsom hemleverans för några euro till på totalpriset.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *