Färska och torkade vilda växter till försäljning. Till vårt sortiment hör bland annat örtsalt av vilda växter, olika teblandningar av vilda växter, torkade nässelfrön, sprängticka för te, nässelpesto och mycket mer. De vilda växter som Magdalena samlar är främst nässla, maskros, rödklöver, rölleka, älggräs, mjölkört, harsyra, rönnbland, björkblad, granskott och daggkåpa.

  • Alla produkter är plockade i Österbotten på rena ställen på ett säkert avstånd från biltrafik eller annan miljöförstörande verksamhet. 
  • Färska produkter då växter är i säsong, övriga årstider torkade produkter.
  • Produkterna är varsamt torkade och behandlade för att bibehålla ett så stort näringsvärde som möjligt. 
  • Alla växter är vilda, vilket innebär att näringsvärdet är högre än i odlade. 

Varför ska man äta vilda växter?

Visste du om att du i princip kan äta din gräsmatta? Eller, eh, det är smaskigare än så. Det finns massvis med ätbara ogräs och vilda växtersom man kan använda både i mat, på kroppen och för hälsan. Hur härligt är inte det? Gratis och nyttigt – och roligt!

Vilda växter väljer själv sin växtplats och är starka och fulla av näring. När vi äter vilda växter får vi energi och vårt välmående ökar. Vilda växter innehåller ofta mer näring eftersom de måste kämpa för att överleva i tuff konkurrens i jämförelse med trädgårdsväxterna som vi odlar, curlar och pysslar om. Vilda växter har också ofta en renande effekt på våra kroppar och därför ska man också gå lite varsamt fram när man börjar på.

Vilka vilda växter kan man äta?

  • Nässlor är naturens egna multivitaminpiller.
  • Nypon innehåller flera hundra gånger mer C-vitamin än apelsin.
  • Groblad läker sår och lindrar svullnader. 
  • Rölleka är också sårläkande, kramplösande och bra som myggmedel.
  • Harsyra passar utmärkt i sallad.
  • Maskros är bra för matsmältningen och kan användas förutom i sallad även till marmelad och saft.
  • Rödklöver funkar både i sallad, som te och hårsköljning och innehåller många vitaminer.
  • och mycket, mycket mer….

Magdalenas story

Jag har alltid varit intresserad av naturen och ätbart därifrån, men har sedan 2011-2012 blivit allt mer aktiv med att ta tillvara örter och växter från naturen.

År 2017 utbildade jag mig till förädlare av vilda växter med plockkort för de mest användbara växterna (nässla, maskros, kirskål, rölleka, mjölkört, harsyra, älgört, daggkåpa och groblad). Utöver dessa växter tar jag även tillvara bland annat sprängticka, gran, hallonblad, blåbärsblad och nypon.

Innan dess hade jag gått olika kortare kurser såsom en närstudiekurs med örtterapeuten Alexandra De Paoli och en webbkurs med Sami Tallberg och Heikki Ruusunen. Utöver detta har jag på egen hand läst mycket litteratur om vilda växter.

Jag innehar även hygienpass (Finland).